Take nothing but pictures, leave nothing but footprints...

tirsdag 15. februar 2011

Halvøya for naturelskere


Fra Oamaru til Dunedin er det heldigvis ikke mer enn et par timers kjøring. Dunedin er også en flott by med historiske bygninger.  Det sies at byen er like skotsk som byer i Skottland. Det er lørdag, marked og regn i lufta, men hva gjør vel det? 



Vi passerer et bryllup hvor i alle fall noen av mannfolkene er i kilt, så ja, de har nok aner fra Skottland. Vi spiser lunsj og rusler i gatene før vi reiser de 20 min ut til Otago halvøya. Veien er smal og det skal ikke mye til for å havne til sjøs, der veien snirkler seg bortover. Vi gleder oss til å tilbringe hele to (!) dager på samme sted, en hytte på Portobello Village Tourist Park.



Otago halvøya er et flott sted for alle som er glade i natur og dyreliv. Eller som det står i Lonely Planet ”Otago Peninsula is a near compulsory excursion unless you hate animals”.  På halvøyas østre tipp finnes verdens eneste fastlandskoloni av albatrosser. 


Den beste tiden for å se albatrossene er fra desember til februar. På albatross-senteret, The Royal Albatross Center, blir vi med på en times guidet tur for å se albatrossredene på kort avstand. Vi går inn i glasshytter og ser 6 albatrosser som passer på ungene sine. 


Den yngste ungen vi ser er bare 5 dager gammel. Den er bitte liten, lyse grå og veldig søt. Albatrossene har et vingespenn på over 3 meter. Den eldste albatrossen som de har hatt på området ble over 60 år. 


På halvøya har de også et konservasjonssenter for guløye pingviner. Her ser man pingviner hele året igjennom, men den beste tiden er fra oktober til mars. Man kan heller ikke her gå på egenhånd, men må ha med seg en guide. 



Vi besøker pingvin”sykehuset” og står musestille og ser på de små søte pingvinene som er skadet eller har fått i seg for lite næring. Noen er nesten friske og skal snart slippes ut på området igjen. Her har de replantet skogen og bygget opp pingvinredene.  


Guløye pingviner er veldig kresne på hvor de legger egg. Som eneste pingvinart liker de nemlig ikke å ha rede hvor de kan se de andre pingvinenes rede og de hekker derfor i skogen. Fra forskjellige skjulesteder i skogen og langs stranden ser vi flere nesten voksne unger og en voksen pingvin som har kommet hjem fra dagens fisketur. 



1 kommentar:

  1. Hei alle sammen. For en fantastisk ferie dere har!!! Så mange flotte naturopplevelser og så de søte pingvinene da. Tenker det er stas for småjentene også jeg. Og gratulerer så mye til Marcus som fikk feiret bursdagen sin så fint, skjønner godt at han er fornøyd ja. Og Anette som tom klarer å bake kake også da, ikke værst når man er på tur det synes jeg. Så koselig å bli kalt: young and beatiful da ;o) men det var du jo før vasket deg i ungsommskilden også det! Her hjemme er det enda en kald vinterdag. Det snør og snør. Tror jeg snakker for mange nordmenn når jeg sier at vi er lei vinter nå. Mange hangler og er syke synes jeg. Nå håper vi på tidlig og nydelig vår. Det er jo fordelen med en tøff vinter, at man setter jo så utrolig stor pris på våren. Imens får vi kose oss med bildene deres og historiene. Takk for det. stor klem fra en mer opplagt Nutte.

    SvarSlett